Genom laserljuset får kroppen hjälp till självhjälp.
Våren 2017 skaffade jag en medicinsk laser till kliniken och det är något jag verkligen inte ångrar! Det är ett fantastiskt redskap som verkligen gör skillnad vid behandling av mina kunder. Men hur fungerar en laser och vad är det som gör att den hjälper? Här kommer ett litet försök att förklara verkningsprincipen bakom metoden.
Olika våglängder på ljuset sätter igång olika processer i kroppen. Precis som solljus får människan att bli brun och gör att kroppen producerar d-vitamin och ett antal hormoner, så gör infrarött laserljus att olika processer sätts i gång i kroppen så att kroppen kan läka snabbare.
För att ljuset ska kunna påverka vår kropp så måste det finnas mottagare för ljus/fotoner, den mest studerade ljusmottagaren hittar vi i cellens kraftverk mitokondrien, det är ett enzym/protein som sitter kopplat till kväveoxid och som reglerar cellens förmåga att producera ATP vilket är kroppens bensin. När enzymet träffas av ljus av vissa våglängder släpper kopplingen till kväveoxider och produktionen av ATP kan öka.
Kväveoxid är även en potent signalsubstans som gör så att kärl vidgas, både blod och lymfkärl, och vissa muskelceller slappnar av. Genom kärlvidgningen kan blodcirkulationen öka och på så sätt föra in syre och andra nödvändigheter för snabbare läkning.
Den inflammationsmodulerande och smärtstillande effekten av laserterapi är den mest studerade och har visat sig vara minst lika bra om inte ännu bättre än vissa läkemedel (NSAID antiinflammatoriska läkemedel)
Enkelt uttryckt kan man säga att laserterapi stimulerar till lokal frisättning av olika molekyler och signal substanser som i sin tur påverkar bland annat:
- smärta
- modulering av inflammatorisk process
- cirkulation i blod och lymfkärl
- lokalt immunförsvar
- cellmetabolism
- muskelrelaxarion